In deze therapeutische stroming gaat het koppel of gezin samen naar de therapeut waar mensen gezien worden als deel van een geheel en niet op zichzelf alleenstaande individuen.
Wanneer u merkt dat de verbinding met uw partner moeizaam verloopt, jullie regelmatig discussies hebben, u het gevoel heeft dat uw partner u niet waardeert of jullie lijken elkaar niet meer te begrijpen, dan kan relatietherapie een mogelijke keuze zijn. Er hoeft niet noodzakelijk sprake te zijn van een ‘relatieprobleem’. Vaak gaat het over hoe we met elkaar communiceren. Er wordt gezocht naar een gemeenschappelijke taal die zowel verbindend (elkaar begrijpen) als waarderend werkt. Relatietherapie hoeft dus geen laatste redmiddel te zijn maar kan er ook voor zorgen dat bestaande spanningen niet toenemen.
Daarnaast is het mogelijk dat naasten kunnen aansluiten bij een individuele therapie indien dit zinvol zou zijn. Denk bijvoorbeeld aan iemand met depressie of angstklachten waarbij de partner heel wat vragen heeft en niet weet hoe hij/zij ondersteunend kan zijn.
Ook gezinnen met kinderen vanaf 16 jaar kunnen hier terecht met hun vragen. Dit kan gaan over het moeilijk omgaan met puberend gedrag maar ook begeleiding in het omgaan met het ziekteproces van een kind of ouder binnen het gezin.
Relatie- en gezinstherapie kan je in deze praktijk volgen bij een erkende systeemtherapeut, dit wil zeggen een psycholoog met bijkomstige vierjarige specialisatie in de vorm van een postgraduaat.