Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) of ook wel gewoon gedragstherapie (GT) genoemd, is een therapeutische stroming binnen de psychologie die het accent legt op gedrag en gedragsverandering. Deze therapie gaat uit van het idee dat onze gedachten (cognities) en gedrag een invloed hebben op onze gevoelens en omgekeerd. Er wordt voornamelijk gekeken naar het hier-en-nu, dit wil zeggen naar wat er momenteel niet goed loopt in uw leven en hoe u daar iets aan kan veranderen. Daarnaast kan cognitieve gedragstherapie helpen om zicht te krijgen op hoe uw levensgeschiedenis hedendaagse ervaringen beïnvloedt.

In de praktijk betekent dit dat we niet enkel gaan praten over uw ervaringen maar dat we hier ook effectief iets mee gaan doen. Dat kan door middel van een registratie- of doe-opdracht, een vragenlijst of door een ervaringsoefening. Het zou ook kunnen dat er gevraagd wordt om tussen de sessies door (in uw eigen omgeving) de aangeboden hulpmiddelen in te zetten zodat we in de therapie kunnen evalueren wat voor u werkt en wat niet. Uiteraard wordt dit steeds goed afgestemd op uw eigen noden en behoeften (en wordt uw wil hierin gerespecteerd).

Cognitieve gedragstherapie wordt in onze praktijk aangeboden door een erkende gedragstherapeut, dit wil zeggen een psycholoog met bijkomstige vierjarige specialisatie in de vorm van een postgraduaat.